Lezen

maart 20, 2023

Sleeplezen wordt TOPPR-leesmethodiek

Deel via:

Sleeplezen wordt TOPPR-leesmethodiek. Jaap Stoppelenburg heeft sleeplezen ontwikkeld en heeft in de eerste jaren ongeveer 900 mensen opgeleid om kinderen via de sleepleesmethode te leren lezen. Helaas werd hij ziek en kon hij zijn methode niet meer verder verspreiden. Zijn droom: dat alle kinderen met leesproblemen leren lezen, kon hij niet meer realiseren.

Mijn ervaringen met Sleep leren Lezen waren echter zo bijzonder, dat ik (Janet Weima) in 2022 Sleeplezen overgenomen heb van Jaap. Mijn visie is minstens zo groot als die van Jaap. Alle kinderen leren lezen. In Nederland zouden er geen kinderen moeten zijn die het lezen niet leren.

In Nederland hebben 25 procent van de kinderen van 15 jaar een onvoldoende leesniveau. Zij kunnen de ondertiteling van een film minder goed lezen. Als je daarover nadenkt dan wordt je alleen maar verdrietig. Deze kinderen hebben later moeite met het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld hun werk of voor een huurtoeslag. Ze doen het minder goed in het voortgezet onderwijs, terwijl ze wel slim genoeg zijn. En ze kunnen daardoor misschien ook niet de baan krijgen die ze graag willen hebben. Dat hoeft niet.

Ik heb Sleeplezen overgenomen, om net als Jaap, de methode aan iedereen die dat wil te leren. Zo kan iedereen leren hoe je kinderen moet leren lezen.
Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil, de cursus kan volgen. Daarom is er ook het TOPPR-leesfonds om minder draagkrachtige ouders te subsidiëren.

Om deze droom waar te maken, heb ik samen met mijn partner Adriaan Koppens, een groots plan opgezet dat we TOPPR noemen. In heel Nederland worden er TOPPR-coaches opgeleid die op hun beurt TOPPR-juffen- en meesters opleiden. Zij zullen de kinderen met leesproblemen op een vriendelijke, snelle en positieve manier het lezen wel kunnen leren. Zo wordt iedereen een TOPPR!

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via:

Gerelateerde blogs

...........

Check alle blogs

april 23, 2024

De sleutel tot leesbegrip: leesbegrip vereist kennis van de wereld
Lees meer

april 9, 2024

De wetenschap achter leren lezen: feiten en inzichten
Lees meer

maart 26, 2024

Geletterdheid in onze moderne tijd: #4 Literaire competenties
Lees meer

april 3, 2024

Hoe meertalige kleuters sneller taal leren via voorlezen
Lees meer
Check alle blogs

SOLLICITATIE


    Ja, ik stem in met het Privacy statement en geef TOPPR de toestemming om deze gegevens op te slaan.

    Mail ons:

    welkom@topprreading.org