Lezen

juni 13, 2024

Ouders willen ondersteunen in de leesontwikkeling

Deel via:

Leren lezen is een belangrijke vaardigheid die de basis vormt voor het verdere onderwijs van kinderen. Ouders spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van hun kinderen tijdens dit leerproces. Door ouders deel te laten nemen aan informatiebijeenkomsten en workshops kunnen zij waardevolle vaardigheden en kennis opdoen om hun kinderen effectief te helpen. Hier zijn enkele manieren waarop ouders kunnen worden ondersteund bij het leren lezen van hun kinderen.

Begrijpen van de leesontwikkeling

Een van de eerste stappen in een ouderworkshops is het begrijpen van de verschillende fasen van leesontwikkeling. Dit omvat de overgang van het herkennen van letters en klanken naar het lezen en begrijpen van woorden en zinnen. En uiteindelijk natuurlijk het vloeiend lezen en begrijpen van teksten. Door inzicht te krijgen in deze fasen kunnen ouders beter inspelen op de behoeften van hun kinderen. Deze behoefte is in iedere fase anders.

Praktische tip: Ouders kunnen leren hoe ze dagelijks leessessies kunnen inbouwen, waarbij ze beginnen met eenvoudige prentenboeken en geleidelijk overgaan naar complexere verhalen naarmate de leesvaardigheid van hun kind verbetert.

Effectieve leestechnieken

Workshops kunnen ouders verschillende leestechnieken bijbrengen die hun kinderen kunnen helpen bij het leren lezen. Bijvoorbeeld, spelletjes om de klanken van letters en woorden te leren, het samen lezen en herhaald lezen om het vertrouwen en de vloeiendheid te vergroten, en het stellen van vragen om het begrijpend lezen te verbeteren.

Praktische tip: Ouders kunnen worden aangemoedigd om ‘echo lezen’ te proberen, waarbij de ouder een zin voorleest en het kind deze naspreekt. Dit helpt kinderen om de juiste uitspraak en intonatie te oefenen.

Lezen leuk maken

Een belangrijk aspect van leren lezen is het bevorderen van een positieve houding ten opzichte van lezen. Tijdens informatiebijeenkomsten kunnen we ouders laten zien hoe ze lezen leuk en boeiend kunnen maken voor hun kinderen. Dit kan door middel van interactieve activiteiten, het naspelen van verhalen met behulp van speelgoed, of het zoeken naar geschikte boeken.

Praktische tip: Ouders kunnen leren hoe ze een gezellige leeshoek thuis kunnen creëren. Bijvoorbeeld met comfortabele zitplaatsen en een verscheidenheid aan boeken die aansluiten bij de interesses van hun kind.

Omgaan met leermoeilijkheden

Niet elk kind leert in hetzelfde tempo, en sommige kinderen kunnen moeite hebben met leren lezen. Workshops kunnen ouders helpen om signalen van leesproblemen te herkennen en op een goede manier daarop reageren.

Praktische tip: Ouders kunnen leren om geduldig en ondersteunend te zijn, waarbij ze positieve bekrachtiging gebruiken om hun kinderen te motiveren en vertrouwen op te bouwen, zelfs wanneer het leren lezen moeilijk is.

Conclusie

Ouders zijn een onmisbare partner in het leesonderwijs van hun kinderen. Door deel te nemen aan workshops en trainingen kunnen ze de kennis en vaardigheden verwerven om hun kinderen effectief te ondersteunen bij het leren lezen. Met de juiste ondersteuning kunnen ouders een belangrijke bijdrage leveren aan het leesplezier en de leesvaardigheid van hun kinderen.

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via:

Gerelateerde blogs

...........

Check alle blogs

juli 24, 2024

Lezen over leren lezen: Technisch lezen in een doorlopende leerlijn
Lees meer

juni 27, 2024

De rol van woordenschat bij begrijpend lezen
Lees meer

juni 26, 2024

Lezen over leren lezen: Leer ze lezen
Lees meer
Check alle blogs

SOLLICITATIE


    Ja, ik stem in met het Privacy statement en geef TOPPR de toestemming om deze gegevens op te slaan.

    Mail ons:

    welkom@topprreading.org