Lezen

mei 3, 2024

Het belang van hoge doelen voor zwakke lezers

Deel via:

Het vermogen om te lezen is een essentiële vaardigheid die de deur opent naar een wereld van kennis en verbeelding. Maar wat als sommige leerlingen moeite hebben om deze vaardigheid te verwerven? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen de kans krijgen om succesvolle lezers te worden? Het onderzoek van Thoni Houtveen en Wim van de Grift, Improving reading achievements of struggling learners, benadrukt dat het stellen van hoge doelen cruciaal is. Dat geldt vooral voor zwakke lezers.

Een duidelijk doel

Het begint allemaal met een duidelijk doel voor ogen te hebben. De onderzoekers benadrukken het belang van meetbare doelen en effectieve feedback. Leraren moeten niet alleen weten waar ze naartoe werken. Ze moeten de voortgang van hun leerlingen kunnen meten en ondersteunen. Dit geldt vooral voor zwakke lezers, die extra instructie en oefentijd nodig hebben om bij te blijven.

Convergente differentiatie

Een belangrijke inzicht uit het onderzoek van Houtveen en Van de Grift is het concept van convergente differentiatie. In plaats van zwakke lezers apart te zetten, moeten leraren hen aanmoedigen en uitdagen binnen de reguliere klasomgeving. Dat kan door het tempo, de instructie en de oefentijd aan te passen aan individuele behoeften. Op die manier krijgen alle leerlingen ondersteuning zonder de leesdoelen te verlagen.

Een effectieve methode die hierbij wordt gebruikt, is het LIST-programma (LeesInterventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak). Dit programma legt de nadruk op het stellen van hoge en realistische doelen voor alle leerlingen. Tegelijkertijd worden leesplezier en het werken met rijke teksten gestimuleerd. Het succes van dit programma ligt in de directe instructiemethode, waarbij leraren de lesdoelen benoemen, voordoen, begeleiden en regelmatig de voortgang meten. Sleeplezen of TOPPR-lezen passen goed in dit programma.

Het onderzoek toont aan dat door het stellen van hoge doelen en het bieden van gerichte instructie en ondersteuning, de prestaties van zwakke lezers aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoewel er soms terugval optreedt, blijft de essentie van het programma relevant: elk kind kan leren lezen, en het is de taak van de school om hen daarbij te ondersteunen.

De leerkracht heeft deze prachtige kans

Leraren hebben de unieke kans om onze leerlingen het lezen te leren. Door het stellen van hoge doelen, het bieden van effectieve instructie en het stimuleren van leesplezier, kunnen we alle kinderen helpen om succesvolle lezers te worden. Want zoals het onderzoek aantoont, is lezen niet alleen een vaardigheid, maar ook een bron van kennis, verbeelding en empowerment voor elk kind.

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via:

Gerelateerde blogs

...........

Check alle blogs

augustus 22, 2024

Boekentip: Wie niet leest is gek
Lees meer

augustus 22, 2024

De toekomst van begrijpend lezen: Tijd voor een nieuwe aanpak!
Lees meer

juli 24, 2024

Lezen over leren lezen: Technisch lezen in een doorlopende leerlijn
Lees meer
Check alle blogs

SOLLICITATIE














    Ja, ik stem in met het Privacy statement en geef TOPPR de toestemming om deze gegevens op te slaan.

    Mail ons:

    welkom@topprreading.org