Lezen

mei 31, 2024

Het belang van gecombineerd lees- en schrijfonderwijs

Deel via:

In het onderwijs staat het bevorderen van lees- en schrijfvaardigheden hoog op de agenda. Het vermogen om effectief te lezen en te schrijven is niet alleen belangrijk voor succes op school. Ook  voor het dagelijks leven en toekomstige kansen is het essentieel. Als leerkrachten en docenten streven we er allemaal naar om onze leerlingen goed voor te bereiden op de uitdagingen van de 21e eeuw. Maar hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Het antwoord: door het belang van gecombineerd lees- en schrijfonderwijs te erkennen.

Recent onderzoek, zoals de meta-analyse uitgevoerd door Graham et.al. (2018), biedt ons waardevolle inzichten in het belang van gecombineerd lees- en schrijfonderwijs. Deze analyse, gebaseerd op 47 studies, toont aan dat programma’s die zowel lees- als schrijfactiviteiten in balans brengen, aanzienlijke voordelen hebben voor leerlingen van alle leeftijden.

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat gecombineerd lees- en schrijfonderwijs een gunstig effect heeft op zowel de lees- als de schrijfvaardigheid van leerlingen. Door deze twee vaardigheden samen te onderwijzen, kunnen we profiteren van de overlappende kennis en cognitieve processen die ze delen. Dit resulteert in een versterking van zowel het lees- als het schrijfvermogen van onze leerlingen.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Voor leerkrachten en docenten biedt deze bevinding waardevolle richtlijnen voor het ontwerpen van effectieve lees- en schrijflessen. Het is essentieel om een gebalanceerd aanbod van lees- en schrijfactiviteiten te bieden, waarbij beide vaardigheden gelijkelijk worden benadrukt. Dit kan variëren van het schrijven van reflectieve teksten na het lezen van een tekst tot het analyseren van geschreven teksten om het begrip te vergroten.

Bovendien benadrukt het onderzoek het belang van het investeren in de vier kenniscomponenten die ten grondslag liggen aan zowel lezen als schrijven. Te weten: algemene kennis, meta-kennis over geschreven taal, procedurele kennis en pragmatische kennis over teksten. Door deze componenten actief te integreren in onze instructie, kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van onze leerlingen verder versterken.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat gecombineerd lees- en schrijfonderwijs niet betekent dat we lees- en schrijflessen afzonderlijk moeten opgeven. Beide vaardigheden blijven uniek en verdienen aparte aandacht. Echter, door ze op een evenwichtige manier te integreren, kunnen we profiteren van synergetische effecten die de algehele taalvaardigheid van onze leerlingen versterken.

Als leerkrachten en docenten hebben we de taak om onze leerlingen voor te bereiden op een wereld. Lezen en schrijven zijn daarbij essentiële vaardigheden. Door gebruik te maken van de bevindingen uit het onderzoek van Graham en collega’s kunnen we onze aanpak versterken en onze leerlingen de beste kans geven om te slagen. Laten we samen werken aan het bevorderen van lees- en schrijfvaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat onze leerlingen klaar zijn voor de uitdagingen die voor hen liggen.

Bron:

Graham, S., Liu, X., Aitken, A., Bartlett, B., Harris, K. R., & Holzapfel, J. (2018). Effectiveness of literacy programs balancing reading and writing instruction: A meta-analysis. Reading Research Quarterly, 53(3), 279-304.

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via:

Gerelateerde blogs

...........

Check alle blogs

juli 24, 2024

Lezen over leren lezen: Technisch lezen in een doorlopende leerlijn
Lees meer

juni 27, 2024

De rol van woordenschat bij begrijpend lezen
Lees meer

juni 26, 2024

Lezen over leren lezen: Leer ze lezen
Lees meer
Check alle blogs

SOLLICITATIE














    Ja, ik stem in met het Privacy statement en geef TOPPR de toestemming om deze gegevens op te slaan.

    Mail ons:

    welkom@topprreading.org