Lezen

september 23, 2024

Boekentip: Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs

Deel via:

Over de auteurs

De schrijvers van deze boekentip, Martin Bootsma en Eva Naaijkens zijn twee ervaren onderwijsprofessionals die al jaren hun sporen hebben verdiend in het verbeteren van onderwijspraktijken. Ze zijn bekend van eerdere werken zoals “En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven” en “De school als werkplaats”, waarin ze pleiten voor een kwaliteitsgerichte aanpak in het onderwijs. In hun nieuwste boek, “Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs”, richten ze zich specifiek op de manier waarop thematisch onderwijs kan worden ontworpen en geïmplementeerd in het basisonderwijs.

Dit ga je lezen

“Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs” is een praktische en uitgebreide gids die leerkrachten en schoolleiders helpt om thematisch onderwijs effectief te integreren in hun lespraktijk. Bootsma en Naaijkens leggen uit hoe je niet alleen de traditionele zaakvakken kunt samenbrengen, maar ook domeinen als taalonderwijs, burgerschap, digitale geletterdheid en creatieve vakken kunt integreren binnen een thematisch curriculum. Het boek besteedt speciale aandacht aan het bevorderen van lezen, schrijven en spreken binnen thematisch onderwijs, wat het bijzonder relevant maakt voor de hedendaagse onderwijspraktijk.

Een van de sterke punten van dit boek is de focus op praktische didactiek. De auteurs bieden concrete stappen en voorbeelden die leerkrachten kunnen volgen om ervoor te zorgen dat leerlingen niet alleen kennis opdoen, maar deze ook effectief leren toepassen in verschillende contexten. Daarnaast bespreken Bootsma en Naaijkens hoe thematisch onderwijs kan helpen om de overladenheid van het curriculum te verminderen, door vakken te integreren en zo een meer samenhangende leerervaring te creëren voor leerlingen.

Het boek gaat verder dan alleen de lespraktijk door ook aandacht te besteden aan de implementatie en borging van thematisch onderwijs binnen de school. De auteurs behandelen de ontwikkeling van professionele standaarden en het vakmanschap van de leraar, wat essentieel is voor het succes van deze onderwijsvorm. Ze laten zien dat thematisch werken niet alleen het onderwijs kan verrijken, maar ook bijdraagt aan een cultuur van voortdurende verbetering en innovatie binnen scholen.

Dit vind ik ervan

“Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs” is een waardevolle toevoeging aan de bibliotheek van elke onderwijsprofessional. Het boek combineert theoretische inzichten met praktische handvatten, waardoor het niet alleen inspirerend is, maar ook direct toepasbaar in de klas. Bootsma en Naaijkens slagen erin om de complexiteit van thematisch onderwijs op een begrijpelijke manier uit te leggen, en bieden daarbij tal van voorbeelden en tips die leerkrachten kunnen helpen om hun lespraktijk te verbeteren. De nadruk op het integreren van verschillende vakken en het bevorderen van vaardigheden zoals lezen, schrijven en spreken, maakt dit boek bijzonder relevant voor het moderne onderwijs.

Dus

Als je op zoek bent naar een manier om je onderwijsaanpak te vernieuwen en te verrijken, dan is “Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs” een onmisbaar handboek. Bootsma en Naaijkens bieden een gedetailleerde en praktische gids voor het ontwerpen en implementeren van thematisch onderwijs, waarbij ze laten zien hoe je vanuit kerndoelen, referentieniveaus en leerlijnen kennisrijke thema’s kunt ontwikkelen. Dit boek biedt niet alleen inspiratie, maar ook de concrete tools die nodig zijn om het onderwijs in je school naar een hoger niveau te tillen.

Op zoek naar meer boekentips? 

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via:

Gerelateerde blogs

...........

Check alle blogs

augustus 22, 2024

Boekentip: Wie niet leest is gek
Lees meer

augustus 22, 2024

De toekomst van begrijpend lezen: Tijd voor een nieuwe aanpak!
Lees meer

juli 24, 2024

Lezen over leren lezen: Technisch lezen in een doorlopende leerlijn
Lees meer
Check alle blogs

SOLLICITATIE














    Ja, ik stem in met het Privacy statement en geef TOPPR de toestemming om deze gegevens op te slaan.

    Mail ons:

    welkom@topprreading.org