Leeservaring Lezen Persbericht

december 13, 2023

Interactief voorlezen

Deel via:

Veel mensen weten dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Maar wist je ook dat je dit extra stimuleert door interactief voor te lezen?

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen betekent: actief voorlezen. Dus dat je je kind voor, tijdens én na het lezen actief bij het verhaal betrekt. Dit zorgt niet alleen voor een intiem moment samen, het draagt ook bij aan de woordenschat, begrijpend lezen en het inlevingsvermogen van je kind. Ook is het goed voor de ontwikkeling van de fantasie en de luistervaardigheden.

Hoe je dat doet? Hier zijn 10 tips op een rij!

1. Kies een boek dat aansluit bij de leeftijd en interesses van je kind.
2. Zorg voor een rustige plek om voor te lezen, met zo min mogelijk afleiding.
3. Bekijk samen de voor- en achterkant van het boek. Wat zie je allemaal? Bespreek de titel. Hoe heet het boek? Waar zou het over gaan?
4. Verken samen het boek. Blader erdoorheen en bekijk de illustraties, nog zonder voor te lezen. Wat zie je? Wat gebeurt er? Hoe zou het verhaal aflopen?
5.Lees het boek voor en stel tijdens het voorlezen actief vragen over het verhaal. Bijvoorbeeld over de tekeningen, de personages en de gebeurtenissen. Zoals: Kijkt de hoofdpersoon blij of juist niet? Waarom niet? Waaraan zie je dat? Probeer ook open vragen te stellen: hoe denk je dat het verhaal afloopt? En als het boek uit is: wat vond je van het boek? En waarom?
6. Probeer duidelijk, levendig en met expressie voor te lezen. Is het spannend? Zet dan bijvoorbeeld een fluisterstem op. Of zet bij bepaalde personages een grappig stemmetje op. Let ook op emoties; is een personage blij, boos of verdrietig, laat dat dan ook horen met je stem.
7. Leg moeilijke woorden kort uit, of pas waar nodig de tekst een beetje aan, passend aan het niveau van je kind.
8. Betrek passende voorwerpen bij het boek. Bijvoorbeeld een knuffel, handpop of andere spulletjes die bij het verhaal passen. Speel bijvoorbeeld samen het verhaal na.
9. Maak een tekening over het verhaal of knutsel iets wat erbij past. Praat daarna samen over wat er is gemaakt. Welke dingen uit het boek komen terug? Waarom past het bij het verhaal?
10. Zoek een passend liedje bij het thema van het boek en luister hier naar.

Interactief voorlezen verandert een alledaags moment in een betekenisvolle ervaring. Het stimuleert niet alleen de liefde voor lezen, maar bevordert ook belangrijke vaardigheden voor de ontwikkeling van je kind. Dus, geniet samen van interactief voorlezen en zie hoe dit simpele ritueel een wereld van verschil kan maken voor jou en je kind.

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via: