Leeservaring Lezen

augustus 25, 2023

De rol van ouders bij het ondersteunen van de leesvaardigheid van hun kinderen: tips en advies van TOPPR

Deel via:

Als ouder speel je een essentiële rol in de educatieve ontwikkeling van je kind, vooral als het gaat om lezen. Lezen is niet alleen een cruciale vaardigheid voor succes op school, maar ook voor het leven. Het ondersteunen van de leesvaardigheid van je kind kan echter een uitdaging zijn. In deze blog delen we waardevolle tips en advies van TOPPR om ouders te helpen hun kinderen te ondersteunen bij het leren lezen en een levenslange liefde voor boeken te cultiveren.

Creëer een leesvriendelijke omgeving thuis:

Het creëren van een leesvriendelijke omgeving thuis is van groot belang. Zorg voor een gezellige leeshoek met boeken op het juiste niveau van je kind en maak lezen een integraal onderdeel van de dagelijkse routine.

Lees samen:

Lees regelmatig samen met je kind. Neem de tijd om voor te lezen en moedig je kind aan om ook zelf te lezen. Maak er een leuke en interactieve ervaring van door vragen te stellen over het verhaal.

Laat je kind zelf kiezen:

Stimuleer de leesmotivatie door je kind zelf boeken te laten kiezen. Laat ze hun interesses volgen en ontdekken welke boeken hen enthousiast maken.

Geef het goede voorbeeld:

Als ouders zijn we rolmodellen voor onze kinderen. Laat zien dat lezen belangrijk is door zelf ook te lezen. Kinderen zullen eerder geneigd zijn om te lezen als ze zien dat hun ouders dit ook doen.

Bespreek boeken:

Praat met je kind over de boeken die ze lezen. Vraag naar hun favoriete personages en verhalen, en moedig hen aan om hun gedachten en gevoelens over de boeken te delen.

Wees geduldig en positief:

Als je kind moeite heeft met lezen, wees geduldig en positief. Moedig hen aan om door te zetten en prijs hun inspanningen, ongeacht hoe klein de vooruitgang ook lijkt. Het zelfvertrouwen moet weer groeien, daarin kun je als ouder een cruciale rol spelen.

Werk samen met school:

Blijf betrokken bij het leesproces van je kind op school. Praat regelmatig met de leerkracht en werk samen aan een effectieve strategie om de leesvaardigheid van je kind te verbeteren.

Als ouder kun je een cruciale rol spelen in het ondersteunen van de leesvaardigheid van je kind. Door een leesvriendelijke omgeving te creëren, samen te lezen en interesse te tonen in hun leeservaring, stimuleer je niet alleen hun leesvaardigheid, maar ook hun liefde voor boeken en leren. TOPPR staat klaar om ouders te ondersteunen bij dit belangrijke avontuur van lezen en leren!

Blijf op de hoogte! Schrijf in op onze nieuwsbrief

Deel via: